Alkohol etylowy (znany także jako etanol lub też trunek zbożowy) to bezbarwna łatwopalna ciecz o ostrym zapachu i smaku. Ma wzór chemiczny CH3CH2OH oraz był używany w wielu funkcjach od czasów starożytnych. W swojej najpowszechniejszej postaci alkohol etylowy jest energicznym czynnikiem napojów alkoholowych, takich jak piwo, wino i napoje spirytusowe.
Nie tylko wolno go bezpiecznie jeść w malutkich ilościach, jednak działa także jako środek depresyjny, jaki spowalnia aktywność ośrodkowego systemu nerwowego, wywołując zatrucie, kiedy zostanie spożyte nadmiernie sporo. Może być także toksyczny dla zwierząt, jeżeli zostanie połknięty w wielkich stężeniach. Poza celami rekreacyjnymi alkohol etylowy jest także wykorzystywany w przemyśle do rozmaitych artykułów, w tym paliw, leków, pestycydów i substancji zapachowych.
Jako dodatek do kompozycji benzynowych intensyfikuje liczbę oktanową, co asystuje opuszczać stuki w silniku przy wyższych stopniach sprężania. W zimnym klimacie można go dodawać do oleju napędowego w celu zminimalizowania woskowania spowodowanego niskimi temperaturami – chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz alkohol etylowy skażony. Niska temperatura powietrza wrzenia etanolu sprawia, że idealnie nadaje się do przenoszenia cząsteczek w procesach destylacji w czasie tworzenia różnych rodzajów napojów alkoholowych, takich jak whisky czy gin.
Jego niska lotność powoduje, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności użytkowania specjalistycznego oprzyrządowania lub ewentualnie procedur bezpieczeństwa; na domiar tego jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe sprawiają, iż jest zbawienny w specyfikach sprzątających, takich jak alkohol do wycierania lub też środki do dezynfekcji rąk. Ogólnie rzecz biorąc, alkohol etylowy jest znaczącą częścią naszego dziennego życia; niezależnie od tego, czy od czasu do czasu pijemy piwo z przyjaciółmi, czy też odkażamy ręce przed obiadem z familią, wszyscy jesteśmy narażeni na tę generalną cząstkę w pewnym momencie stworzonego przez nas codziennego egzystencje.