Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, a mało jest osób jakim nie będzie smakować, musi pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak potraw jest przede wszystkim rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich wykonania. Z tego też powodu jeżeli ktoś będzie chciał zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Takie jak chociażby mozzarella włoska, jaka sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak też w formie dodatku do kanapek czy sałatek.
Najczęściej spotykana odmiana tej mozzarelli, jaką można dostać w każdym sklepie, jest wytwarzana z mleka krowiego. Dzięki temu ma ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką strukturę. Ser ten sprzedawany jest najczęściej pod postacią niedużych kulek, jakie się umieszcza w woreczkach z zalewą.
Mozzarella jest bardzo zdrowa, zawiera bowiem dużą ilość składników mineralnych, białka i witamin. Tradycyjna mozzarella jest robiona przez liczne firmy, chociaż do włoskiego oryginału przeważnie trochę im brakuje. Ale Włosi posiadają też kilka innych gatunków mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, którą się robi tradycyjnymi metodami z mleka bawolic. To mleko zawiera więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Delikatna i łagodna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Delikatność tę zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+