Chyba każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze zawdzięcza to składnikom użytym do wytworzenia, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na samych pizzach, lecz jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, świetnie się też komponuje z innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w woreczku z zaletą chyba każdy z nas zna, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak przypominają jedynie włoskie, oryginalne produkty.
Zwłaszcza że Włosi mają parę ciekawych wersji tego właśnie sera, jakie zasmakować powinny wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z mleka bawolic, które zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do dużej ilości potraw. Doceniana wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei jest wytwarzana z mleka krowiego, lecz tylko w kilku rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, jacy wykonują wszystko ręcznie, bez wykorzystania żadnych maszyn. Na pewno warta spróbowania także będzie mozzarella burrata, która w sobie zawiera maślany środek. Jest to efektem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niedużą kieszonkę pełną płynu.
+Tekst Sponsorowany+