Chyba żadna oryginalna pizza nie może się obejść bez dobrych jakościowo składników. Tu nie da się pójść na kompromisy, jeśli faktycznie smak jej ma być taki jak we Włoszech, to należy zadbać o to, aby na niej się znalazły jedynie produkty włoskie oryginalne. Będzie to dotyczyć zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak też użytych serów. Rzecz jasna podstawą będzie wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, wytwarzana jedynie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.
Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w wielu innych miejscach, ale chyba każdy kto się choć trochę zna na jedzeniu, od razu zauważy różnicę w tym, jak smakuje. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie i ciężko go pomylić z innym. Ma kształt kulek o kilkucentymetrowej średnicy, które są miękkie i sprężyste. Do sprzedaży te kulki są pakowane do foliowych torebek i zalewane serwatką, przez co nie wysychają i zachowują odpowiednią świeżość.
Mozzarellę taką użyć rzecz jasna można na pizzę, lecz również świetnie się sprawdza w formie dodatków do sałatek czy kanapek. Jeżeli ktoś będzie chciał spróbować jakiś innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to z pewnością mu zasmakuje produkty włoskie oryginalne. Dzięki dodatkowi śmietany na etapie produkcji ma ona delikatnie maślany posmak i płynny środek. Niezwykle interesująca jest też mozzarella buffala, jeszcze mało popularna w naszym kraju. Z kolei ją robi się z mleka bawolego, dzięki temu że jest ono bardziej tłuste, to ser posiada lekko kwaskowy, bardzo charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+