Jakie są podstawowe rodzaje i odmiany mozzarelli z Włoch

Miłośnicy włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, ale przeważnie są to mniej lub bardziej dobre podróbki. Tak zwana mozzarella jest produkowana przez wiele firm, części udaje się to całkiem dobrze, lecz jedynie prawdziwa mozzarella włoska smakować będzie tak jak powinna. Jest ona nieodłącznym składnikiem wszystkich pizz, często dodaje się też ją do różnych innych gorących dań czy sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek znajdujących się w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, z reguły posiada śnieżnobiały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to podczas rozrywania będą się pojawiać charakterystyczne strzępienia.

Sprzedawaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Aktualnie ta odmiana sera zwie się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Niewiele osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Ze względu na znacznie większą ilość tłuszczu w mleku bawolic mozzarella buffala posiada charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest naprawdę bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w paru innych wersjach. Według wielu ludzi bardzo smaczna jest mozzarella burrata. Na etapie produkcji w kulce się robi niedużą kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, ale po rozkrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona pośród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez lokalnych rzemieślników, według receptur pochodzących sprzed lat.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz