Krótki opis najbardziej popularnych gatunków sera mozzarella

Miłośnicy potraw z Włoch doskonale wiedzą, że ich końcowy smak w dużym stopniu zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne często nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i taśmowej produkcji, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Rzecz jasna według starych przepisów, przekazywanych pomiędzy kolejnymi pokoleniami.

Również to dotyczy serów mozzarella, jakie w wielu przepisach są po prostu niezastąpione, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser produkowany jest oczywiście w dużej ilości krajów, ale przeważnie daleko mu do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak też pilnie strzeżonych sekretów wytwarzania. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska robiona jest z mleka krowiego. Najczęściej posiada ona formę niewielkich, spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a przy rozrywaniu tworzą się charakterystyczne strzępienia.

Sprawdza się doskonale w formie dodatku do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten gatunek sera ma nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle maślana i delikatna, będzie to zawdzięczać to dodaniu odrobiny śmietany, jaka się znajduje w charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz