Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Mało znajdzie się osób, jakim nie będzie smakować gorąca pizza, w jakiej jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera obecnie jest niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze w formie dodatku do innych dań, sałatek czy po prostu na kanapkach. Klasyczną mozzarellę wytwarza się z wysokiej jakości mleka od krów, według tradycyjnych receptur. Smak jej jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada mocno sprężystą, charakterystyczną konsystencję.

Sprzedawany jest on z reguły w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Bardzo podobnie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, to znaczy mozzarella włoska. Mimo że wygląda identycznie, to kulki w środku są wypełnione maślaną masą. Jest to rezultatem sposobu produkcji, podczas którego do przygotowanych woreczków jest wlewana porcja pysznej śmietanki, zapewniającej charakterystyczny aromat. Opisywane dotychczas sery wytwarzane były z krowiego mleka, ale to nie jest jedyne, które Włosi używają.

Jako przykład może służyć mozzarella buffala, która powstaje w oparciu o mleko bawołów hodowlanych. Mleko to charakteryzuje się trochę większą zawartością tłuszczu, a to z kolei przekłada się na smak o wyczuwalnej kwasowości. Lecz mimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma niemałe grono wielbicieli. Różnych odmian mozzarelli jest jeszcze kilka, jeśli ktoś ich będzie szukał, to może na przykład sprawdzić jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz