Jednym z ważniejszych obowiązków w czasie prowadzenia działalności gastronomicznej jest zadbanie o odpowiednią jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Po pierwsze tego wymagają przepisy prawa, a za ich złamanie będą groziły różne konsekwencje finansowe. Ale takie też mogą się pojawić, jeżeli by się zatkała kanalizacja, wtedy koszty związane z jej udrożnieniem także nie byłyby małe. Z takich też powodów koniecznym elementem wyposażenia takich lokali musi być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory są złożone komory o dopasowanym kształcie z przegrodami wewnątrz.
Takie przegrody przytrzymują przy dnie ciężkie frakcje, natomiast lekki tłuszcz będzie się unosił na powierzchni. Z takich też powodów sam montaż takiego sprzętu nie wystarczy, bo trzeba go jeszcze systematycznie opróżniać. Przegląd separatorów należy wykonywać regularnie, zanim nastąpi przepełnienie zbiornika. Ważne jest, aby któryś z pracowników albo sam właściciel regularnie kontrolowali wysokość zebranej warstwy i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie da się zrobić tego samodzielnie, ponieważ jest to zabronione przez przepisy. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów tłuszcz wykonane być może wyłącznie przez wyspecjalizowane podmioty, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Tłuszcz nie zalicza się do niebezpiecznych odpadów, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają odpowiednie samochody ze zbiornikami, do których zbierane są wszystkie odpadki. Z takich powodów ważne będzie, żeby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, aby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jedną z firm stałej umowy na takie usługi. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale można się też od razu umówić na regularne przyjazdy, żeby za każdym razem nie trzeba było ustalać terminów.