Nie bez powodu kuchnia z Włoch przez wielu uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki sprawiają, że lazania, pizza czy spaghetti cały czas się cieszą niesłabnącą popularnością. Jeden z takich składników to prawdziwa mozzarella włoska, która od dziesięcioleci jest wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkowania mozzarelli nie jest skomplikowany, ale na końcowy smak wpływają różne czynniki.
Niezwykle istotna jest jakość użytego do wytwarzania mleka, lecz również ogromne znaczenie będzie miała wiedza i doświadczenie serowara. Aby otrzymać produkt najwyższej jakości trzeba poszczególne rzeczy wykonać w odpowiednim momencie, a aby dobrze to zrobić to należy mieć wiele lat praktyki. Z tego też powodu mimo starań nie włoskie firmy nie są w stanie wyprodukować serów o takiej jakości, bowiem ich wyroby będą zupełnie inaczej smakować.
Wiedzą to też bardzo dobrze szefowie kuchni, którym zależy na potrawach o najwyższej jakości. Pragnąc tę jakość zachować używają oni do pizzy czy lazanii jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co zadbać o tę jakość. Samych serów mozzarella jest dużo odmian, oprócz najbardziej klasycznych coraz większym zainteresowaniem chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z bawolego mleka, które ma znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu buffala ma lekko kwaskowy, charakterystyczny smak, a równocześnie jest bardzo delikatna i łagodna.
Bez żadnego problemu można ją kupić w lepszych sklepach z żywnością z Włoch, i świetnie się nadaje do wielu typowych potraw. Bardzo ciekawie w smaku prezentuje się też mozzarella burrata. Podczas produkcji tej mozzarelli w kulkach wykonuje się kieszonkę, do której następnie się wlewa śmietankę. Ten dodatek zapewnia lekko maślany, delikatny smak, od jakiego zresztą pochodzi nazwa sera, a po rozkrojeniu kieszonki ze środka wypływa śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+