Wiele osób zapewne będzie się zastanawiało, czemu potrawy z Włoch smakują tak dobrze. Jeżeli ktoś się przejdzie do włoskiej pizzerii czy restauracji, to od razu zauważy ogromną różnicę w porównaniu z tym, co dostępne jest w innych miejscach. Na pewno bardzo duży wpływ mają na to przepisy, dopracowywane przez dziesiątki lat. Pomimo tego że dania włoskie wyglądają w wielu przypadkach na bardzo proste, to mimo wszystko przygotowanie ich wymaga pewnego doświadczenia i umiejętności.
Należy bowiem odpowiednio dobrać proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, ale też czas i sposób przyrządzania. Kolejną niezwykle istotną rzeczą jest stosowanie odpowiedniej jakości składników. Oczywiste jest że do włoskich potraw najodpowiedniejsze będą włoskie produkty premium, ponieważ jedynie one mogą zapewnić tak wyraziste, charakterystyczne smaki. Jeśli ktoś będzie je chciał zastąpić jakimś zamiennikiem, to liczyć się musi z tym, że nie uzyska odpowiedniego rezultatu. Bardzo ważna jest tu chociażby mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z mleka krowiego albo bawolego, a jej konsystencja jest lekko miękka i sprężysta. Świetnie nadaje się do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz używać jej też można do kanapek czy sałatek. To samo będzie dotyczyło szynek, oliwy czy makaronów – te wyprodukowane we Włoszech posiadają zdecydowanie inny, lepszy smak, z tego też powodu sprawdzają się tak dobrze w typowych daniach. Jest to efektem tego, że z reguły produkty włoskie producent je robi według tradycyjnych receptur, które dopracowano do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+