Każdy chyba amator włoskiej kuchni wie co to mozzarella. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz często jest stosowany także jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych rzecz jasna można kupić produkty przypominające oryginały z Włoch, lecz tak naprawdę daleko im do nich będzie.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie kulek zanurzonych w serwatce. Ma dość miękką strukturę i cechuje się delikatnym smakiem. Po stopieniu jest mocno ciągliwa, przez co smakuje wyśmienicie na pizzach i innych ciepłych daniach. Ale rzecz jasna ją można także zjadać bez ogrzania, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są rzecz jasna wszystkie składniki, ale też sposób jej przygotowania. Teoretycznie trudne to nie jest, ale różne szczegóły i niuanse powodują, że koniec końców ser uzyskuje swój wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella powstaje głównie z mleka krowiego, ale Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do wytworzenia której jest stosowane mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, również z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli przekonywać zaczął niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Różnice te biorą się z faktu, że mleko bawole posiada większą ilość tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Ser ten jest trochę kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, ma też wiele właściwości zdrowotnych.
Niezwykle ciekawie smakuje także mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność wśród naszych konsumentów. Z reguły produkuje się ją z mleka krowiego, ale z odrobiną śmietany. To powoduje delikatny posmak masła, od jakiego zresztą wywodzi się oryginalna nazwa. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym markecie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś zamierza taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.